ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ropfb

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Attitude Era, η χρυσή εποχή του WWE (Ιστορία)


H Attitude Era ήταν μια περίοδος στο WWE (WWF τότε) που ξεκίνησε περίπου το 1996-97 και τελείωσε το 2001-02. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε απο το προσανατολισμό της εταιρίας σε μεγαλύτερες ηλικίες που επιτυγχάνθηκε με αύξηση της βίας στους αγώνες και τα σενάρια, με νέους καινοτόμους χαρακτήρες και ιστορίες που δημιουργήθηκαν για να σοκάρουν το κοινό. Στην εποχή αυτή οι τηλεθεάσεις εκτοξεύτηκαν και έσπασαν κάθε ρεκόρ.

του Αλέξανδρου Παρλιάρου

Πολλοί θρύλοι αναδείχτηκαν εκείνη την περίοδο, μερικοί απο αυτούς ήταν οι Stone Cold, Rock, Triple H, Kurt Angle, Mick Foley. Undertaker και Shawn Michaels συνέχισαν να βρίσκονται στους αγώνες των main event, superstars όπως οι Chris Jericho, Big Show, Chris Benoit και Eddie Guerrero δυσαρεστημένοι απο το αντίπαλο promotion (WCW) πήγαν στο WWF να συνεχίσουν την καριέρα τους. Σε αυτούς που αναδείχτηκαν ήταν και οι Kane, Edge, Christian, Jeff Hardy και Matt Hardy.

Η οικογένεια McMahon άρχισε να εμφανίζεται πολύ συχνά ιδιαίτερα μετά το Montreal Screwjob οπου ο Vince McMahon έγινε heel. H Attitude Era ξεκίνησε την εποχή των Monday Night Wars και τον "πόλεμο" των 2 μεγαλύτερων promotion της εποχής, του WCW και του WWF, και τελείωσε επίσημα στην Wrestlemania 17.


Monday Night Wars


Μέχρι το 1997 το WCW είχε το προβάδισμα στις τηλεθεάσεις. Ο "πόλεμος" των τηλεθεάσεων έκανε το WWF να μετατρέψει το (φιλικό προς την οικογένεια) προϊόν, σε ένα προϊόν προσανατολισμένο προς τους ενήλικες. Ο Vince McMahon και ο Vince Russo άλλαξαν τα πάντα. Τα χαρακτηριστικά των σεναρίων του Russo ήταν μικροί αγώνες, στιγμιότυπα στα παρασκήνια και σοκαριστικές σκηνές στην τηλεόραση. Ο Russo επινόησε τον χαρακτήρα του "Goldust" το 1995 για να δείξει οτι το προϊόν αλλάζει. Το 1996 το WWF άρχισε να προβάλει και σεξουαλικά στιγμιότυπα με τις Sunny και Sable.

Το WCW άρχιζε να εξασθενεί, τα οικονομικά του πήγαιναν απο το κακό στο χειρότερο, απο το 1998 και μετά το RAW ξεπέρασε σε τηλεθέαση το Nitro και αυτό ήταν η αρχή του τέλους του WCW. Μέσα σε 2 χρόνια το WCW έπεσε τόσο χαμηλά που του διέκοψαν το συμβόλαιο για βραδινή προβολή στην τηλεόραση. Ο Vince McMahon έγινε οικονομικά πανίσχυρος και το 2001 αγόρασε το WCW σε εξευτελιστική τιμή.


Bret Hart vs Shawn Michaels


Ο Bret Hart και ο Shawn Michaels είχαν μια τεράστια κόντρα η οποία υπήρχε και εκτός σεναρίων και η οποία οδήγησε στο περίφημο Montreal Screwjob και άλλαξε για πάντα το WWE/F. O Shawn Michaels βοήθησε αρκετά στην αλλαγή του προϊόντος την ώρα που ο Bret Hart ήταν απογοητευμένος καθώς ήθελε το WWF να προσανατολιστεί σε μικρότερες ηλικίες. Ο Triple H και ο Shawn Michaels και η Chyna δημιούργησαν τους D-Generation X ξεκινώντας την φράση "Suck It" που έμεινε στην ιστορία. Ο Bret Hart το 1996 υπέγραψε συμβόλαιο με το WWF το οποίο όμως δεν μπορούσε να αντέξει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο και έτσι προσπάθησε να το διαπραγματευτεί.

Ο Vince McMahon πίστευε οτι αν και ο Bret Hart ήταν ο μεγαλύτερος Superstar εκείνη την εποχή, άρχιζε σιγά σιγά να παρακμάζει. Έτσι επέτρεψε στον Hart να συζητήσει με το αντίπαλο promotion, WCW και τελικά να υπογράψει μαζί του ένα συμβόλαιο για 3 χρόνια. Ο Bret Hart θα είχε ένα τελευταίο match με τον αντίπαλο του (εντός και εκτός σεναρίων) Shawn Michaels για το WWF. Ο Bret Hart δεν ήθελε να χάσει απο τον εχθρό του και μάλιστα μέσα στην γενέτειρα του, τον Καναδά και ο McMahon συμφώνησε να χάσει τον τίτλο του την αμέσως επόμενη μέρα στο RAW.


O Bret Hart είχε δηλώσει πως δεν θα έπαιρνε τον τίτλο μαζί του στο WCW, όπως ο McMahon ανησυχούσε και η ανησυχία του τον έκανε να αθετήσει τον λόγο που είχε δώσει στον Bret Hart και οδήγησε στο Montreal Screwjob. Στον αγώνα του Michaels με τον Hart o διαιτητής Earl Hebner έδωσε την νίκη στον Shawn Michaels με Sharpshooter αν και ο Hart δεν είχε παραιτηθεί. Έτσι ο Hart έχασε τον τίτλο απο τον μισητό εχθρό του μέσα στην πατρίδα του και το κοινό του. Μετά το ματς έφτυσε στο πρόσωπο τον McMahon, διέλυσε εξοπλισμό του WWF και στα παρασκήνια χτύπησε τον McMahon. Για πολλούς το Montreal Screwjob ήταν η αρχή της "χρυσής" εποχής του WWE την Attitude Era.


Austin 3:16


O Stone Cold αγωνίστηκε λίγο στο WCW και στο ECW. Το 1995 έκανε το ντεμπούτο του στο WWF με το όνομα "The Ringmaster" με manager τον Ted DiBiase. Για αρκετούς μήνες κράτησε το Million Dollar Championship, όμως αργότερα όταν ο DiBiase έφυγε απο το WWF (λόγο της ήττας του Stone Cold απο τον Savio Vega), ξύρισε το κεφάλι του και άφησε το χαρακτηριστικό του μούσι. Αργότερα αποκάλυψε οτι έχασε επίτηδες για να ξεφορτωθεί τον DiBiase.

To 1996 στο King of the Ring ο Stone Cold χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την φράση "Austin 3:16" το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο Stone Cold κέρδισε τον Jake Roberts ο οποίος εκείνη την εποχή είχε τον χαρακτήρα του πιστού χριστιανού. Ο Stone Cold στην διάρκεια της στέψης του έκανε το περίφημο promo του λέγοντας στον Roberts, «Κάθεσαι εκεί και διαβάζεις την Βίβλο σου και λες τις προσευχές σου όμως αυτό δεν σε οδήγησε πουθενά. Μιλάς για ψαλμούς και για τον John 3:16 (απο το κατα Ιωάννην Ευαγγέλιο), όμως ο Stone Cold λέω πως σε έσκισα!»

Η δημοτικότητα του Austin εκτινάχτηκε αν και ήταν heel και ξεκίνησε μια μεγάλη κόντρα με τον Bret Hart η οποία τελείωσε στην Wrestlemania 13 σε ένα Submission match μεταξύ τους με τον Stone Cold να γίνεται face και τον Bret Hart heel. O Hart πήρε την νίκη με Submission αφού ο Stone Cold λυποθήμησε. Το 1997 σε μια συνέντευξη ο Stone Cold έκανε stunner στον Vince McMahon. Αυτό οδήγησε αργότερα στην μεγαλύτερη κόντρα της Attitude Era και ίσως την μεγαλύτερη όλων των εποχών.


Shawn Michaels vs Undertaker


O Undertaker στο SummerSlam το 1997 αντιμετώπισε τον Bret Hart για το WWF Championship. Αν ο Hart έχανε δεν θα μπορούσε να παλέψει ξανα στις Η.Π.Α., το ίδιο ίσχυε και για τον Shawn Michaels αν δεν έκανε τίμια την δουλειά του. Στην διάρκεια του match ο Hart έβγαλε για λίγο knock out τον Shawn Michaels και χτύπησε με καρέκλα τον Undertaker. O Michaels είδε την καρέκλα και δεν έδωσε την νίκη στον Hart. O Hart τον έβρισε και τον έφτυσε στο πρόσωπο. Έξαλλος ο Michaels πήγε να χτυπήσει τον Hart με την καρέκλα αλλα χτύπησε καταλάθος τον Undertaker και την νίκη πήρε ο Bret Hart.

O Shawn Michaels πίστευε οτι ο Undertaker θα αναζητούσε εκδίκηση και έτσι δημιούργησε τους DX με τον Triple H και την Chyna, και τον Rick Rude να τους προστατεύει όταν έχουν ματς. Ο Undertaker δήλωσε οτι ο Michaels "θα πληρώσει για τα εγκλήματα του" όμως ο Michaels επανέλαβε το ίδιο πράγμα χτυπώντας με καρέκλα τον Undertaker στο SummerSlam. Αυτό οδήγησε στο πρώτο Hell in a Cell match στην ιστορία στο Badd Blood: In Your House.


Το ντεμπούτο του Kane


Τον Μάιο του 1997 ο Paul Bearer αποκάλυψε οτι ο Undertaker ήταν εμπρηστής και δολοφόνος καθώς αυτός έκαψε το σπίτι του (οπου έμεναν οι γονείς του και δούλευε ο Paul Bearer) σκοτώνοντας τους γονείς του και τον ετεροθαλή αδερφό του, Kane. O Bearer επίσης αποκάλυψε οτι ο Kane είναι ζωντανός όμως έχει καεί άσχημα και έχει πολλά σημάδια. Ο Undertaker είπε οτι ο Kane ήταν πυρομανής και αυτός έκαψε το σπίτι όμως αποκλείεται να είχε γλιτώσει.

Ο Kane μετά απο πολλά χρόνια πήρε την εκδίκηση του. O Undertaker ετοιμαζόταν να πάρει την νίκη όμως ξαφνικά τα φώτα έσβησαν, φωτιές άρχισαν να βγαίνουν απο το στάδιο και ο Kane εμφανίστηκε μαζί με τον Paul Bearer φορώντας μια μάσκα (για να κρύψει το καμμένο σεναριακά πρόσωπο του) βγαλμένη απο ταινία τρόμου. Έβγαλε την σιδερένια πόρτα και έκανε tombstone στον αδερφό του δίνοντας την νίκη στον Michaels.


Ο Shawn Michaels αναμετρήθηκε με τον Undertaker μια ακόμα φορά στο Royal Rumble το 1998 σε Casket match. Στην διάρκεια του ματς ο Undertaker πέταξε απρόσεκτα τον Shawn Michaels στην γωνία του φέρετρου και ο Michaels τραυματίστηκε στην μέση και έμεινε εκτός για 4 ολόκληρα χρόνια.

Ο Kane αν και τις προηγούμενες εβδομάδες έδειχνε να είναι με το μέρος του Undertaker τελικά επιτέθηκε στον αδερφό του, τον έκλεισε σε ένα φέρετρο και του έβαλε φωτιά με την βοήθεια του Paul Bearer.Μετά απο 2 μήνες ο Undertaker επέστρεψε και κέρδισε τον Kane στην Wrestlemania 14 και στο πρώτο Inferno match βάζοντας φωτιά στο χέρι του.


Mike Tyson


O Stone Cold κέρδισε το Royal Rumble το 1998 και θα αντιμετώπιζε τον Shawn Michaels στην Wrestlemania 14. O πρώην πρωταθλητής του box, Mike Tyson εμφανίστηκε στο RAW και ο McMahon ανακοίνωσε οτι θα είναι Special Enforcer στην Wrestlemania 14. O Stone Cold διέκοψε τον McMahon και προκάλεσε πανικό στο ring. Το γεγονός αυτό τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και διαφήμισε την Wrestlemania και το προϊόν.

Τις επόμενες εβδομάδες o Tyson συμμάχησε με τον αντίπαλο του Stone Cold, τον Shawn Michaels και τους D-Generation X. Ο Mike Tyson έδωσε την νίκη στον Stone Cold και μετά έβγαλε νοκ αουτ τον Michaels με μια μπουνιά με το δεξί και πανηγύρισε με τον Stone Cold.


Austin vs McMahon


Μια τεράστια κόντρα η οποία "απογείωσε" τις τηλεθεάσεις του WWF και ξεπέρασε το WCW. O Stone Cold στην διάρκεια του πρώτου RAW απο το Madison Square Garden έκανε stunner στον McMahon και συνελήφθη απο την αστυνομία. Με τον Bret Hart να έχει φύγει για το WCW και τον Shawn Michaels να έχει αποσυρθεί λόγο τραυματισμού ο Stone Cold έγινε το μεγάλο αστέρι του WWF. Μετά την νίκη του επι του Shawn Michaels στην Wrestlemania o McMahon του έκανε την ζωή δύσκολη όμως δέχτηκε ένα ακόμα stunner.

Τον Απρίλιο του 1998 ο Stone Cold και ο McMahon θα είχαν το πρώτο ματς μεταξύ τους όμως ο Dude Love (Mick Foley) διέκοψε το ματς το οποίο έληξε με no contest. Εκείνη την νύχτα το RAW ξεπέρασε μετά απο καιρό το WCW στις τηλεθεάσεις. H κόντρα τους συνεχίστηκε μέχρι το 1999 και στην διάρκεια της ο McMahon δημιούργησε 2 φατρίες, την Corporation και την Corporate Ministry.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Austin συμμάχησε με τον McMahon στην Wrestlemania 17 και έγινε για πρώτη φορά heel. Τα επόμενα χρόνια μαζί με τον Triple H είχαν κόντρα με τους Kane και Undertaker και αργότερα όταν έγινε η εισβολή (Invasion) απο το WCW στο WWF ήταν ο αρχηγός του WCW το οποίο όμως έχασε τελικά απο το WWF.


The Rock


O γνωστός σε όλους Dwayne Johnson ένας superstar τρίτης γενιάς έκανε ντεμπούτο το 1996 με το όνομα Rocky Maivia, ένα όνομα συνδυασμός του πατέρα του Rocky Johnson και του παππού του Peter Maivia. Αν και ήταν face (καλός) και είχε μια καλή θητεία σαν Intercontinental Champion συχνά το κοινό τον αποδοκίμαζε και φώναζε "Rocky sucks". Εκνευρισμένος απο τις αντιδράσεις έγινε heel συμμαχώντας με τους Nation of Domination και άλλαξε το όνομα του σε Rock. Ένας εγωιστής που απευθυνόταν στον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο και έλεγε πως ήταν ο "People's Champion".

Μόλις διαλύθηκε η Nation of Domination έγινε και πάλι face καθώς τα έβαλε με τον Vince McMahon και την Corporation. Στο Survivor Series το 1998 κέρδισε το WWF Championship με την βοήθεια του Vince McMahon και έγινε και πάλι heel. Μετά αποκάλυψε οτι όλο αυτό τον καιρό συνεργαζόταν με τον McMahon και την Corporation. O Rock άρχισε να βρίζει τους οπαδούς και να φοράει ακριβά ρούχα και γυαλιά και ξεκίνησε μια απο τις μεγαλύτερες και καλύτερες κόντρες στην ιστορία του WWF με τον Mankind (Mick Foley).

O κόσμος άρχισε να τον επιδοκιμάζει καθώς όλοι θαύμαζαν το ταλέντο του στο μικρόφωνο αλλα και στο ring. Το WWF τον ήθελε κορυφαίο heel όμως τελικά μετά απο λίγο καιρό έγινε και πάλι face. O Rock έγινε πολύ δημοφιλής και ήταν ο μόνος που έφτανε σε δημοτικότητα τον Stone Cold. Η δημοτικότητα του εκείνη την εποχή τον βοήθησε να κάνει την κινηματογραφική καριέρα που κάνει σήμερα.


Brothers of DestructionΜετά απο την κόντρα τους, Kane και Undertaker ενώθηκαν και δημιούργησαν τους Brothers of Destruction. Στο υπόλοιπο της Attitude Era συχνά αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο αλλα και συμμαχούσαν για να αντιμετωπίσουν κοινούς εχθρούς. Το 1998 ο Undertaker έγινε heel και ο Paul Bearer πρόδωσε τον Kane και τάχτηκε μαζί του. Ο Undertaker άρχισε να γίνεται όλο και πιο σκοτεινός και διαβολικός και είπε πως "κάτι πολύ σατανικό" θα έρθει στο WWF. Ξεκίνησε κόντρα με τον Stone Cold στην οποία έκανε τρομερά πράγματα. Απήγαγε τον Stone Cold, τον έδεσε πάνω στο σατανικό του σύμβολο.

Στο Rock Bottom το 1998 ο Stone Cold έθαψε ζωντανό τον Undertaker o οποίος γύρισε ένα μήνα αργότερα πιο σατανικός απο ποτέ και μαζί με τους Acolytes (Farooq και Bradshaw) ξεκίνησε την Ministry of Darkness στην οποία εντάχθηκαν οι Mideon, Viscera, Edge, Christian και Gangrel. Ο Undertaker ανακοίνωσε οτι θα καταλάβει το WWF και πως δούλευε για μια ανώτερη δύναμη. Ο Undertaker αφού απήγαγε την Stephanie McMahon επιχείρησε να την παντρευτεί με "σκοτεινό" γάμο. Ο Stone Cold την έσωσε και μαζί με τους Vince McMahon και Rock τα έβαλαν με την Ministry of Darkness στην οποία εντάχθηκε και ο Shane McMahon με την Corporation και δημιούργησαν τους Corporate Ministry.


Αργότερα αποκαλύφθηκε οτι πίσω απο την Ministry of Darkness ήταν ο Vince McMahon ο οποίος ήθελε εκδίκηση απο τον Stone Cold και μαζί με τον γιο του, Shane ξεγέλασαν τους πάντες. Η Corporate Ministry διήρκησε μέχρι το Fully Loaded το 1999. Αργότερα ο Undertaker έκανε μια εγχείρηση και έτσι η φατρία διαλύθηκε.


D-Generation X


O Shawn Michaels ήταν τραυματίας και αναγκάστηκε να αποσυρθεί (4 χρόνια αργότερα επέστρεψε) και ο Triple H ανέλαβε τους DX. Συμμάχησε αμέσως με τους New Age Outlaws ("Road Dogg" Jesse James και "Bad Ass" Billy Gunn) και με τον X-Pac. Η νέα DX συμμετείχε σε πολλά στιγμιότυπα στα οποία προκαλούσε χάος και καταστροφές.

Τον Απρίλιο το 1998 το WCW και το WWF θα είχαν show στην ίδια πόλη. Μεταξύ των 2 promotion υπήρχε μεγάλη αντιπαλότητα (Monday Night Wars) και οι DX αποφάσησαν να εισβάλλουν στο WCW με ένα στρατιωτικό τζιπ και προκάλεσαν τον Eric Bischoff να έρθει έξω να τους αντιμετωπίσει. Αμέσως μετά πήγαν στα γραφεία του WCW και φώναζαν στον Eric Turner (ιδιοκτήτης του WCW) να βγεί έξω.

Όπως ο Austin και ο Rock έτσι και οι DX άρχισαν να γίνονται πολύ αγαπητοί στο κοινό με την συμπεριφορά τους και η δημοτικότητα τους ανέβηκε πολύ. Ο Triple H έκανε αργότερα καριέρα μόνος του και παντρεύτηκε την κόρη του Vince McMahon, Stephanie McMahon (αρχικά σεναριακά αλλα αργότερα την παντρεύτηκε στα αλήθεια). Ο Triple H ήταν απο τους μεγαλύτερους heels (κακούς) της Attitude Era.


Mick Foley


O Mick Foley έγινε κορυφαίος superstar στην Attitude Era και έπαιζε τρείς διαφορετικούς χαρακτήρες: Mankind, Cactus Jack και Dude Love. O Mankind ήταν ο κυριότερος χαρακτήρας του στο WWF, o Cactus Jack ήταν και στο WCW, στην Ιαπωνία και σε άλλα μικρότερα show και ο Dude Love ήταν ένας χαρακτήρας ο οποίος δημιουργήθηκε απο τον Foley όταν αυτός και οι φίλοι του πάλευαν στην γενέτειρα του, το Long Island.

Η εικόνα της πτώσης του απο το κλουβί στο Hell in a Cell match με τον Undertaker στο King of the Ring 1998 είναι απο τα μεγαλύτερα highlights της εποχής εκείνης. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές του στην εταιρία ήταν το 1999 στην κόντρα του με τον Rock και το 2000 στην κόντρα του με τον Triple H απο τις οποίες αναδείχθηκαν και έγιναν κορυφαίοι superstars.

Ο Mick Foley το 1999 κέρδισε το WWF Championship απο τον Rock. Το match αυτό ήταν το σημείο στροφής των 2 εταιριών καθώς το WWF ξεπέρασε το WCW. Εκείνη το βράδυ το WCW προσπάθησε να σαμποτάρει το WWF ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα του αγώνα του Mankind με τον Rock. Αυτό όμως τελικά απέτυχε και του γύρισε μπούμερανγκ καθώς 300.000 τηλεθεατές άλλαξαν το κανάλι τους απο το WCW στο WWF για να δουν τον αγώνα. Απο εκεί και μετά άρχισε η φθίνουσα πορεία του WCW.


Big Show


Στην διάρκεια της Attitude Era πολλοί superstars δυσαρεστημένοι με το WCW πήγαν στο WWF. O Paul Wight ξεκίνησε την καριέρα του σαν "Τhe Giant" το 1995 και το 1999 μία μέρα αφου τελείωσε το συμβόλαιο του με το WCW υπέγραψε με το WWF και έκανε το ντεμπούτο του στο St. Valentine's Day Massacre σαν "The Big Show" Paul Wight. Μόλις έφυγε απο την Corporation έγινε face και είχε κόντρες με τους Undertaker, Big Bossman και αργότερα έγινε WWF Champion στο Survivor Series το 1999.


Chris Jericho


Εκνευρισμένος απο το γεγονός οτι το WCW δεν τον άφησε να αντιμετωπίσει τον Goldberg, o Chris Jericho πήγε στο WWF το 1999. Στο ντεμπούτο του παρουσιάστηκε σαν Y2J και αργότερα είχε κόντρες με Rock, Chyna, Benoit και Kurt Angle και κατέκτησε αρκετές φορές το Intercontinental Championship. Το 2000 κέρδισε το WWF Championship απο τον Triple H αλλα ο διαιτητής μετά απο πιέσεις που δέχτηκε απο τον Triple H άλλαξε την απόφαση. Ο Jericho συνέχησε τις κόντρες του με Triple H και Benoit το 2000 και το 2001 και στο Vengeance το 2001 έγινε ο πρώτος Undisputed Champion στην ιστορία κερδίζοντας τον Steve Austin και τον The Rock σε ένα βράδυ.


Radicalz


Toν Ιανουάριο του 2000 Chris Benoit, Eddie Guerrero, Perry Saturn και Dean Malenko αποχώρησαν απο το WCW και πήγαν στο WWF. O Benoit είχε κερδίσει το WCW World Heavyweight Championship όμως ο διαιτητής άλλαξε την απόφαση του. Έκαναν το ντεμπούτο τους στο WWF σαν φιλοξενούμενοι του Mick Foley και την ίδια βραδιά επιτέθηκαν στους New Age Outlaws. Το WWF τους είπε πως αν κερδίσουν τους DX σε 3 match που θα γίνουν, θα κερδίσουν τα συμβόλαια τους. Αν και έχασαν και στα 3 match τελικά ο Triple H τους έδωσε συμβόλαια με αντάλλαγμα να προδώσουν τον Mick Foley. Αργότερα η φατρία διαλύθηκε καθώς Benoit και Guerrero ξεκίνησαν ατομικές καριέρες ενώ ο Dean Malenko αποσύρθηκε.Τα σημαντικότερα γεγονότα της Attitude Era.


 • 23 Ιουνίου 1996 - Ο Stone Cold κάνει το περίφημο promo του και ξεκινάει η εποχή του Austin 3:16. Το promo αυτό βοήθησε τον Steve Austin να φτάσει στην κορυφή.
 • 10 Μαρτίου 1997 - Το WWF παρουσιάζει το Raw Is War.
 • 23 Μαρτίου 1997 - Ο Bret Hart αντιμετωπίζει στην Wrestlemania 13 τον Stone Cold. O Bret Hart απο κορυφαίος face γίνεται ξαφνικά heel και ο Stone Cold απο κορυφαίος heel έγινε face, αυτό καθιερώθηκε στην ορολογία του Wrestling σαν διπλή αλλαγή.
 • 3 Αυγούστου 1997 - Ο Οwen Hart αντιμετωπίζει τον Stone Cold για το Intercontinental Championship στο SummerSlam. Μετά απο λάθος κίνηση του Hart o Stone Cold έσπασε τον λαιμό του. Κατάφερε όμως να συνεχίσει και να νικήσει τον Owen Hart και τον τίτλο. Όμως έμεινε 3 μήνες εκτός δράσης.
 • 18 Αυγούστου 1997 - Ο Rocky Maivia επιστρέφει μετά απο 3 μήνες και συμμαχεί με τους Nation of Domination. Έγινε heel και άλλαξε το όνομα του σε Rock.
 • 22 Σεπτεμβρίου 1997 - Ο Vince McMahon δέχεται το πρώτο του Stunner απο τον Stone Cold και αρχίζει η περίφημη κόντρα τους.
 • 5 Οκτωβρίου 1997 - O Undertaker αντιμετώπισε τον Shawn Michaels στο πρώτο Hell in a Cell match. Στο ίδιο match έκανε το ντεμπούτο του ο αδερφός του Undertaker, Kane ο οποίος έδωσε την νίκη στον Shawn Michaels που πήρε το δικαίωμα να αντιμετωπίσει στο Survivor Series τον Bret Hart για το WWF Championship.
 • 13 Οκτωβρίου 1997 - Το group των Triple H, Shawn Michaels, Chyna και Rick Rude ονομάζεται D-Generation X.
 • 9 Noεμβρίου 1997 - Γίνεται το περίφημο Montreal Screwjob. O Shawn Michaels κάνει το Sharpshooter στον Hart και ο McMahon βάζει τον διαιτητή να χτυπήσει το καμπανάκι και να δώσει τον τίτλο στον Michaels χωρίς να έχει παραδωθεί ο Hart.
 • 15 Δεκεμβρίου 1997 - Ο Vince McMahon σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ανακοινώνει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στο WWF (Attitude Era).
 • 2 Μαρτίου 1998 - Για πρώτη φορά υπάρχει σε όλο το στάδιο λογότυπο του WWF με την λέξη "Attitude"
 • 29 Μαρτίου 1998 - Ο Stone Cold με την βοήθεια του Mike Tyson κερδίζει τον Shawn Michaels και γίνεται για πρώτη φορά πρωταθλητής.
 • 30 Μαρτίου 1998 - Στο Raw Is War o Shawn Michaels ξεκινάει θεραπεία για την μέση του η οποία θα διαρκέσει 4 χρόνια. Το ίδιο βράδυ ο Rock γίνεται αρχηγός της Nation of Domination και ο Triple H σαν αρχηγός πλεον της DX ανακοινώνει την επιστροφή του X-Pac απο το WCW και την συμμαχία με τους New Age Outlaws.
 • 13 Απριλίου 1998 - Για πρώτη φορά μετά απο 2 χρόνια το WWF ξεπερνάει σε τηλεθέαση το WCW.
 • 27 Απριλίου 1998 - Ο Triple H με τους DX εισβάλει στο WCW.
 • 28 Iουνίου 1998 - Στο King of the Ring o Mankind αντιμετώπισε τον Undertaker. O Undertaker πέταξε τον Mankind απο την οροφή του κελιού στο τραπέζι των σχολιαστών και αργότερα απο την κορυφή του κελιού στο ring με Chokeslam.
 • 29 Ιουνίου 1998 - Ο Stone Cold κερδίζει απο τον Kane το WWF Championship.
 • 5 Οκτωβρίου 1998 - Ο Mankind επισκέπτεται στο νοσοκομείο τον McMahon και δημιουργεί μια κάλτσα-μαριονέτα, τον Mr.Socko. Το ίδιο βράδυ ο Stone Cold μεταμφιεσμένος σε γιατρό επιτίθεται στον McMahon.
 • 26 Οκτωβρίου 1998 - Η τελευταία φορά που το WCW κέρδισε την μάχη της τηλεθέασης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2001 που ήταν και το τελευταίο επεισόδιο δεν πέρασε ποτέ ξανά το RAW.
 • 15 Νοεμβρίου 1998 - Ο Rock έγινε WWF Champion αφού κέρδισε τον Mankind με τον ίδιο τρόπο που κέρδισε ο Shawn Michaels τον Bret Hart ένα περίπου χρόνο πριν.
 • 7 Δεκεμβρίου 1998 - Ο Undertaker μαζί με τους δρυίδες δένουν στο σατανικό σύμβολο τον Stone Cold και ετοιμάζονται να τον θυσιάσουν. Αυτό το στιγμιότυπο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις ιδιαίτερα απο τους πιστούς.
 • 4 Ιανουαρίου 1999 - Ο Mankind κερδίζει τον πρώτο του μεγάλο τίτλο απο τον Rock.
 • 24 Ιανουαρίου 1999 - Στο Royal Rumble Rock και Mankind είχαν ένα τρομερό I Quit match. O Rock ηχογράφησε τις λέξεις αυτές απο τον Mankind και έτσι πήρε την νίκη και τον τίτλο. Το ίδιο βράδυ ο McMahon κέρδισε το Royal Rumble.
 • 14 Φεβρουαρίου 1999 - Ο Big Show κάνει το ντεμπούτο του στο St. Valentine's Day Massacre. Στέρησε όμως την νίκη απο τον McMahon απέναντι στον Austin που κέρδισε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον WWF Champion στην Wrestlemania 15.
 • 26 Απριλίου 1999 - Η Corporation διώχνει τον Rock μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να πάρει πίσω τον τίτλο που έχασε απο τον Austin στην Wrestlemania 15. O Rock γίνεται και πάλι face.
 • 10 Μαΐου 1999 - Το RAW κάνει την μεγαλύτερη τηλεθέαση που έκανε ποτέ.
 • 23 Μαΐου 1999 - Ο Owen Hart πέφτει απο μεγάλο ύψος στο ring και σκοτώνεται. Το WWE δέχεται μεγάλη κριτική αφού το show συνεχίστηκε. Την επόμενη μέρα το RAW ήταν αφιερωμένο στον Owen Hart.
 • 9 Αυγούστου 1999 - O Chris Jericho κάνει ντεμπούτο στο WWF.
 • 23 Αυγούστου 1999 - Ο Triple H κερδίζει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο απο τον Mankind.
 • 26 Αυγούστου 1999 - Γίνεται για πρώτη φορά το Smackdown.
 • 16 Σεπτεμβρίου 1999 - Στο επεισόδιο αυτό του Smackdown o Vince McMahon γίνεται WWF Champion.
 • 26 Σεπτεμβρίου 1999 - Ο Triple H γίνεται και πάλι WWF Champion.
 • 17 Οκτωβρίου 1999 - Η Chyna κερδίζει τον Jeff Jarrett και γίνεται η πρώτη και μοναδική γυναίκα Intercontinental Champion.
 • 14 Νοεμβρίου 1999 - Ο Kurt Angle κάνει το ντεμπούτο του στο WWF. Την ίδια μέρα ο Stone Cold φεύγει για 10 μήνες και ο Big Show κερδίζει τους Rock και Triple H για τον μεγάλο τίτλο.
 • 31 Ιανουαρίου 2000 - Οι Radicalz (Benoit, Guerrero, Saturn, Malenko) κάνουν ντεμπούτο.
 • 31 Απριλίου 2000 - Ο Stone Cold βοηθάει τον Rock να κερδίσει τον τίτλο απο τον Triple H.
 • 21 Μαίου 2000 - Ο Undertaker κάνει ντεμπούτο σαν "American Badass"
 • 27 Αυγούστου 2000 - Γίνεται το πρώτο TLC match ανάμεσα στους Dudleyz, Hardy Boyz και Edge και Christian.
 • 24 Σεπτεμβρίου 2000 - Ο Stone Cold επιστρέφει επίσημα.
 • 22 Οκτωβρίου 2000 - Ο Kurt Angle κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο απο τον Rock.
 • 1 Φεβρουαρίου 2001 - Το Smackdown μεταδίδεται πρώτη φορά live με το όνομα "Smackdown! Extreme".
 • 26 Μαρτίου 2001 - Μεταδίδεται το τελευταίο επεισόδιο του WCW και ξεκινάει η εισβολή του στο WWF.
 • 1 Απριλίου 2001 - Ο Stone Cold με την βοήθεια του Vince McMahon κερδίζει τον Rock στην Wrestlemania 17 και γίνεται heel. H Wrestlemania 17 ήταν το τελευταίο PPV της Attitude Era.

Item Reviewed: Attitude Era, η χρυσή εποχή του WWE (Ιστορία) Description: Rating: 5 Reviewed By: Alex Mastermind
Scroll to Top