ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ropfb

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Doping - Anti Doping... παιχνίδι γάτας - ποντικού!


Ο Δημήτρης Παππάς υπήρξε πρωταθλητής στις μεγάλες αποστάσεις και σήμερα υπηρετεί τον αθλητισμό μέσω της προπονητικής. Έχοντας εμπειρία πολλών ετών στον χώρο του αθλητισμού, στην ακόλουθη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νότη Καμπέρη, μιλά για το παγκόσμιο φαινόμενο του ντόπινγκ, για τα κίνητρα των νέων να μπουν στην διαδικασία αυτή, για τον οργανισμό WADA και για τους τρόπους καταπολέμησης του προβλήματος.

Παρατηρείται η χρήση αναβολικών από ανήλικους αθλητές ή μη αθλητές (π.χ σε χώρους γυμναστηρίων κτλ.). Ποια τα κίνητρα τους;

Στους χώρους γυμναστηρίων τα κίνητρα των νέων είναι εντελώς διαφορετικά. Έχει ανθίσει πάρα πολύ το ντόπινγκ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό σε αυτούς τους χώρους. Ξεκίνησε από τον πρωταθλητισμό, αυτούς δηλαδή που έκαναν αθλήματα, αλλά μπήκε στον χώρο των γυμναστηρίων πάρα πολύ γρήγορα. Η αιτία; Η ωραιοπάθεια που διαθέτει μέσα του ο κάθε άνθρωπος. Το bodybuilding, το ονομάζουν εντός μεγάλων εισαγωγικών, άθλημα. Εγώ θα το χαρακτήριζα «καλλιστεία». Δεν κοιτάζει κανείς να συναγωνιστεί κάποιον σε κάποια ικανότητα διαφορετική, πέρα από το πόσο μεγάλοι είναι οι μυς που αναπτύσσει. Οι μυς αναπτύσσονται μέσω της γυμναστικής, αλλά σε τέτοιο μέγεθος, αναπτύσσονται μόνο με την χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Όταν ένα παιδάκι πάει στο γυμναστήριο και βλέπει τον τεράστιο και τον φουσκωτό, θα ενθουσιαστεί και θα προσπαθήσει να γίνει σαν αυτόν. Ο εύκολος, γρήγορος και ο μόνος δρόμος να γίνει κάποιος τόσο φουσκωτός, είναι εκείνος των αναβολικών.

Το κέρδος είναι μεγάλο για αυτούς που τα διακινούν. Παγκοσμίως ο τζίρος των αναβολικών είναι μεγαλύτερος από τον τζίρο των ναρκωτικών. Ναρκωτικά παίρνουν μόνο οι περιθωριακές ομάδες, αναβολικά παίρνει μέχρι και ο κύριος της διπλανής πόρτας ή το οποιοδήποτε παιδί αποφασίζει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά. Συνήθως, τα παιδιά αυτά ακούνε: «Τι; Θα ξεκινήσεις έτσι απλά; Δεν θα κάνεις τίποτα! Πάρε μια πρωτεϊνούλα, μια κρεατίνη!» Αυτό είναι το πρώτο τυράκι. Το δεύτερο είναι να πάρεις και λίγο αυξητική που θα σε κάνει πιο δυνατό, λίγο τεστοστερόνη που θα σε ωθήσει στην αντοχή, έχοντας αντρικές ορμόνες. Και μετά ακολουθούν τα πιο σκληρά.

Υπάρχει σωστός τρόπος κατανάλωσης τέτοιων ουσιών; Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος;

Είναι σαν να με ρωτάς αν υπάρχει ασφαλής τρόπος να οδηγήσει κανείς στην Εθνική Οδό με 250 χιλιόμετρα την ώρα, να έχει τα μάτια του κλειστά, να μη φορά ζώνη ή κράνος σε αυτοκίνητο ή μηχανή και να έχει πιει δυο μπουκάλια αλκοόλ νωρίτερα. Αν θεωρείται ασφαλής η οδήγηση αυτή, τότε το ίδιο ασφαλής θα πρέπει να θεωρείται και η χρήση αναβολικών ουσιών. Όλοι αυτοί που τις προμηθεύουν, δεν μιλούν για κάποιο πιθανό κίνδυνο. Λένε χαρακτηριστικά: «Έλα, μια χαρά είναι. Είδες κανέναν να πεθαίνει;». Στην πραγματικότητα, πεθαίνουν πάρα πολλοί, ενώ άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας, που δεν διορθώνονται ποτέ στην ζωή τους, είτε αυτά έχουν να κάνουν με κάποια ανικανότητα, είτε με προβλήματα στο συκώτι, είτε με καρκίνους και καρδιοπάθειες. Αυτά δεν αναφέρονται ποτέ προς τα έξω. 

Αν προσπαθήσει να τα πει κανείς στον κόσμο, θα τον καταπιεί το σύστημα. Το σύστημα λέει ότι αυτό το σκεύασμα έχει πολύ μεγάλο κέρδος, θα το πλασάρουμε ως την εύκολη και γρήγορη λύση και θα το πουλήσουμε. Υπάρχουν και άλλα αναβολικά εκτός γυμναστηρίων, που σχετίζονται με το αδυνάτισμα και χαρακτηρίζονται ως «λιποδιαλυτικά». Οι ουσίες αυτές στεγνώνουν τον οργανισμό από υγρά και ο καταναλωτής φαίνεται πιο αδύνατος. Στην ουσία, είναι σουρωμένος, όχι αδύνατος. Δεν έχει χάσει λίπος, έχει χάσει υγρά. Όταν ξεκινήσει και πίνει το νεράκι του στη συνέχεια, θα παχύνει και πάλι. Θα ‘χει κάνει, όμως, ήδη πολύ μεγάλο κακό στον οργανισμό του. Το να πει κανείς ότι αυτά που παίρνω εγώ είναι καλής ποιότητας και δεν θα πάθω κάτι, είναι σίγουρα ένας ισχυρισμός που δεν ευσταθεί.

Λένε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Ποιοι φορείς έχουν την ευθύνη της μη καθοδήγησης των νέων σήμερα;

Αν καθίσουμε να ψάξουμε το πρόβλημα γιατί τα νέα παιδιά παίρνουν αναβολικά, θα πρέπει να πάμε πιο πίσω και πολύ πιο βαθιά, για να βρούμε τα αίτια. Τα αίτια έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη παιδείας. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες σε κανένα επίπεδο της εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ενημέρωση των νέων. Μέσα από το σχολείο, είτε το Γυμνάσιο, είτε το Λύκειο, σε μαθήματα που είναι παρεμφερή, όπως της Φυσικής Αγωγής ή της Βιολογίας, θα έπρεπε να ενημερώνονται οι νέοι για τις ολέθριες συνέπειες της χρήσης αυτών των φαρμακευτικών ουσιών. Φυσικά ή φυτικά αναβολικά δεν υπάρχουν. Θα ήταν ευεργετικό αν οι νέοι δεν σχημάτιζαν λανθασμένα πρότυπα, όπως γίνεται σήμερα, δηλαδή του φουσκωτού, του δυνατού, του μυώδη με το τέλειο σώμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αναβολικών το βρίσκουμε στους άντρες. Και μιλάμε για νέα παιδιά και για παιδιά που δεν κάνουν πρωταθλητισμό. Το κάνουν για εντυπωσιασμό, για να γίνουν αρεστοί στις γυναίκες. Για όσα άτομα – καταναλωτές κάνουν πρωταθλητισμό, τα αίτια διαφέρουν και θα χρειαστεί να ανοίξουμε μια μεγάλη κουβέντα. Πάντως, και εκεί υπάρχει η ημιμάθεια, διότι καθοδηγούνται από προπονητές, οι οποίοι προσπαθούν να σε πείσουν για να βγάλουν κέρδος από αυτήν την κατάσταση.

Με τη θεμελίωση του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ από τον οργανισμό WADA (World AntiDoping Agency), προστατεύονται οι αξίες του πρωταθλητισμού και του ολυμπισμού;

Μεγάλη κουβέντα για το αν έχουν προστατευθεί οι αξίες, διότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όλα κινούνται μέσω των χορηγών από τις αρχές μέχρι και την σύγχρονη ολυμπιάδα. Πλέον, οι χορηγοί είναι αυτοί που καθορίζουν τους αγώνες και έχουν φέρει τεράστια έσοδα στον αθλητικό χώρο. Όπου υπάρχει χρήμα, διαβρώνονται τα πάντα. Άρα, λοιπόν, η WADA έχει κάνει μια προσπάθεια για την εξάλειψη του ντόπινγκ, η οποία είναι πολλά βήματα πίσω. Σε πολλά αθλήματα το ντόπινγκ είναι νόμιμο, όπως στο NBA, στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στο ράγκμπι. Στα υπόλοιπα ναι μεν απαγορεύεται, αλλά πάντα το αντιντόπινγκ βρίσκεται ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ. Αυτό το παιχνιδάκι μεταξύ γάτας και ποντικιού παίζεται συνέχεια και πολλές φορές ακόμη και το αντιντόπινγκ είναι κατευθυνόμενο. Πρόσφατα, ξεσκεπάστηκαν κάποια σκάνδαλα με την ρωσική ομοσπονδία στίβου που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και έχει προκληθεί μεγάλος ντόρος.

Είδαμε και πρόσφατα την Μαρία Σαράποβα,, να πιάνεται θετική σε τεστ ντόπινγκ. Τι τιμωρία πρέπει να επιβάλλεται σε αυτούς τους αθλητές;

Υπάρχουν τεράστια συμβόλαια και τεράστιοι χορηγοί από πίσω. Στην Σαουδική Αραβία θα σου κόψουν το χέρι αν κάνεις μια ληστεία. Όταν παίρνει κανείς αναβολικά και πετυχαίνει μια διάκριση, πέρα από το ότι βλάπτει την υγεία του, γίνεται ταυτόχρονα και κλέφτης. Κλέβει την νίκη από κάποιον άλλον που προσπαθεί να αγωνιστεί τίμια. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις μια θεραπεία που κοστίζει πολλά χρήματα, απαιτεί υπερβολική κατανάλωση χαπιών και να μη τον γνωρίζεις. Όλα γίνονται εν γνώσει των αθλητών. Για μένα, αν κάποιος πιαστεί θετικός σε τεστ ντόπινγκ, κανονικά δεν πρέπει να αγωνιστεί ξανά σε ολυμπιακό άθλημα. Η τιμωρία πρέπει να είναι αυστηρή για όλους, έτσι ώστε κάποιοι να αποτραπούν να μπουν σε αυτήν την διαδικασία. Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για τα αποτελέσματα αυτής της ποινής, αλλά δεν μας έχει μείνει και τίποτα άλλο. Οι κανονισμοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι από την αρχή. Ή όλοι θα πάρουν αναβολικά για να σημειώσουν νέα ρεκόρ ή όλοι θα βαδίσουν προς τον σωστό δρόμο και εκεί θα κριθεί ο καλύτερος.

Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο πιο σωστός τρόπος καταπολέμησης αυτού του προβλήματος;

                Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν καταπολεμείται όσο και αν αυτό ακούγεται πεσιμιστικό. Δεν είναι ένα πρόβλημα που γεννήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε ορισμένες χώρες. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Πιο ανησυχητικό δεν είναι το ντόπινγκ που κάνουν οι αθλητές, αλλά το ντόπινγκ που γίνεται στα γυμναστήρια. Στα γυμναστήρια, οι άνθρωποι δεν έχουν κίνητρο τον πρωταθλητισμό και παρόλα αυτά, φορτώνουν τον οργανισμό τους με άπειρες βλαβερές ουσίες. Όλα αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν και την συμπεριφορά του ανθρώπου. Αν μιλήσετε με κάποιον bodybuilder, θα πάθετε πλάκα. Έχει γίνει νεκροψία σε αθλητή bodybuilding, που πέθανε στα 27 του από ανακοπή καρδιάς και παρατηρήθηκε ότι τα εσωτερικά του όργανα είχαν μέγεθος δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα του κανονικού. Ήταν όλα διογκωμένα. Η τεστοστερόνη ήταν στα ύψη, από τέσσερα – έξι που είναι το κανονικό για έναν ενήλικα, εκείνος είχε 42! Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανέναν φυσικό τρόπο.

                Πώς θα σταματήσει το πρόβλημα; Μόνο αν υπάρξει μια παγκόσμια απόφαση για τον αθλητισμό κατά του ντόπινγκ, θα βλέπαμε αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Το μόνο όπλο που διαθέτουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε στην χώρα μας είναι η ενημέρωση. Πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι, ώστε να πιάνονται περισσότεροι και αν είναι δυνατόν, να αποτρέπονται από αυτήν την διαδικασία. Στα γυμναστήρια είναι τόσο μεγάλο το κέρδος, που δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί αυτό. Ο καθένας οφείλει να είναι υπεύθυνος τουλάχιστον για το παιδί του, την οικογένειά του και τους κοντινούς του ανθρώπους.

Ποιες είναι οι διαστάσεις του ντόπινγκ από άποψη ιατρικής;

                Οι γιατροί, που συνταγογραφούν τέτοια σκευάσματα σε αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν πραγματική ανάγκη,, έχουν ξεχάσει προφανώς τον όρκο του Ιπποκράτη. Βέβαια, θεωρούνται και αυτοί παράνομοι.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο, ο οποίος θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και επιθυμεί να αποφύγει αυτές τις παράνομες ουσίες που μπορεί να τον οδηγήσουνε στην κορυφή;


                Ο πρωταθλητισμός είναι μια πολύ όμορφη αξία. Επειδή τον υπηρέτησα και εγώ σαν αθλητής και σαν προπονητής, μπορώ να πω ότι οι συγκινήσεις που μπορεί να σου προσφέρει είναι μοναδικές. Θα ήταν τραγικό αν αποτρέπαμε τον κόσμο από το να κάνει πρωταθλητισμό. «Θα φτάσω εκεί που μπορώ να φτάσω με την αξία μου». Αυτήν την πρόταση πρέπει να έχουν καλά τυπωμένη στο μυαλό τους οι νεαροί αθλητές. Δεν πρέπει να υποκύψουν στους πειρασμούς και να μπουν στην διαδικασία χορήγησης παράνομων ουσιών. Ο πρωταθλητισμός σταματάει κάποια στιγμή, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει κανείς μια υγιεινή ζωή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αγνοήσει ο κάθε αθλητής τις όποιες σειρήνες ηχούν διαρκώς στα αυτιά του, που προσπαθούν να τον αποτρέψουν από τον ίσιο δρόμο. Να μην στενοχωρηθεί αν δεν καταφέρει να τερματίσει πρώτος σε έναν αγώνα, επειδή τον έκλεψε κάποιος άλλος. Ο κλέφτης θα πληρώσει το τίμημα πολύ ακριβά στο μέλλον.

Νότης Καμπέρης

Αποφάσισε τι θέλει να γίνει στην ζωή του και... σπουδάζει δημοσιογραφία στο AKMI Metropolitan College. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Λατρεύει το ποδόσφαιρο και τα μαχητικά αθλήματα. Γράφει καθημερινά στο ringsofpain.gr και στο scorpionnight.gr. Δεν περιμένει άλλο τον Byron Saxton να αποσυρθεί και το σκέφτεται για... TNA στο κανάλι ALTER. Ακολούθησέ τον στο: Twitter , Facebook , Twitch , Instagram και Youtube

Item Reviewed: Doping - Anti Doping... παιχνίδι γάτας - ποντικού! Description: Rating: 5 Reviewed By: Νότης Καμπέρης
Scroll to Top